top of page
Image by Igordoon Primus

'De meest gezonde mens ademt alsof hij niet ademt'

Lao Tsee

Forest

Leer ademhalen op een manier die je voedt en heelt

Wist je dat groot of veel ademen vaak leidt tot allerlei ziektes? Denk daarbij aan astma, bronchitis, longemfyseem, allergieën, eczeem, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, slaapapneu, hyperventilatie- en paniekaanvallen, stress.

 

Ikzelf ben dankzij de Buteyko methode genezen van mijn astma en allergieën !

Iemand gebruikt zijn handen om zijn woorden kracht bij te zetten.

Groepscursus Buteyko methode

Vrouw zit genietend aan het water

Individuele Buteyko-cursus

Close-up van Rebecca met tape verticaal over haar mond

Webinars/lezingen m.b.t. ademhaling

Zonnestralen beschijnen een open plaats in een bos

Lezing voor professionals

Iemand zit in een verzorgde omgeving met een boek, agenda

Zelfstudie

Dit zijn de werkvormen die ik aanbied.
Geïnteresseerd ? lees verder voor meer info.

Je adem als medicijn;
raak van je astma, paniekaanvallen
en/of slaapapneu af zonder je alleen en ontmoedigd te voelen o.w.v. het vele onbegrip.

Kreeg je te horen dat je met je klachten moest leren leven ?

Dat je blij mag zijn dat er medicatie is of CPAP’s bestaan

die je de rest van je leven kan gebruiken ?

 

Of dat je eigenlijk in perfecte gezondheid bent en dat het probleem in je hoofd zit ?

 

Misschien probeerde je al verschillende (ademhalings-)methoden uit

en hielpen die je niet of maar heel kort ?

 

Ikzelf ondernam een jarenlange queste naar het begrijpen en genezen van mijn lichaam en zag me geconfronteerd met al bovenstaande hindernissen.

 

Ik bestudeerde van jongsaf een indrukwekkend aantal methoden en zienswijzen.

Op 36-jarige leeftijd, op een moment in mijn leven dat ik me echt uitgeput voelde o.w.v. het ziek zijn en vele zoeken, begon ik eindelijk te begrijpen waarom mijn lichaam bepaalde symptomen vertoonde. En hoe ik die symptomen overbodig kon maken.

 

Momenteel kan ik al vele jaren mijn medicatie voor astma en allergie laten.  

Ook al blijf ik (sinds covid terug) zoekend in mijn gezondheid, de kracht van een kleine, zachte ademhaling staat voor mij nu als  een paal boven water.

In de Buteyko-cursus

1.      leer je begrijpen dat ons lichaam bepaalde symptomen creëert

·        in een poging om onze ontregelde manier van ademhalen tegen te gaan,

·        of om de gevolgen van onevenwicht at is ontstaan te proberen recht trekken

·        of nog… welke gevolgen deze ontregelde ademhaling op lange termijn op ons lichaam heeft.

Kennis is ook hier macht. Je vindt steeds meer kracht om je symptomen te overkomen.

2. Je leert hoe je je gezondheid kan verbeteren met dagelijkse oefeningen.

3. Je leert tenslotte hoe je blijvende verandering teweegbrengt.

 

Je zal begrijpen waarom bepaalde technieken wel of niet helpen. Bv het in een papieren zakje ademen bij een astma- of paniekaanval-aanval helpt ons voldoende CO2 op te bouwen. Die CO2 stimuleert op haar beurt de toevoer van zuurstof (O2) naar de cellen (het Bohr-effect). Hoewel dit zakje een gekend hulpmiddel is die haar nut reeds vaak bewees, zijn er heel weinig mensen die begrijpen waarom dit helpend is.

 

Begrijpen kan zo veel geruststelling en moed geven, merkte ik.

Wat ik je concreet bied:

  • theorie over ademhaling en over hoe onze manier van ademen onze gezondheid beïnvloedt

  • verschillende oefeningen om meermaals per dag mee aan de slag te gaan

  • begrijpen en ervaren dat bepaalde gewoonten of factoren jouw manier van ademen veel meer                                                                                                                                                beïnvloeden dan je denkt

  • mijn steun en luisterend oor tijdens je leren, oefenen en groeien in je vaardigheden 

  • materiaal om aan de slag te kunnen

  • werkboek om je evolutie te registreren

  • aanmoediging om door te zetten

Wat zeggen ex-cursisten:
(De één is langer en intenser bezig met de methode dan de andere)


* Ik voel me rustiger, sta steviger in mijn schoenen en ben gezonder dan vroeger.
* Nuchtere bloedsuiker van 17,0 naar, op dit moment, 9,0 met 2/3 minder medicijnen. (= gunstig effect op bloedsuikerspiegel). Geestelijk stabieler, sterker.
* Ik merk op dat ik terug voldoende adem krijg, er is veel spanning weg uit mijn schouders en bovenlichaam. Ik ben veel minder vaak ziek. Ik heb bijna nooit nog last van mijn sinussen, waar deze vroeger bijna constant ontstoken waren.
Het minder zwaar ademen heeft ook geleid tot het minder zwaar misbruiken van andere dingen, zoals ongezond eten en alcohol.
* Mijn astma is erg verbeterd, en het Buteyko moment geeft me ook dagelijks een moment van meditatie, van rust in mijn hoofd en terug tot mezelf komen. Neusademhaling gaat spontaner.
* Een minder verstopte neus, minder gevoelig voor allergieën. Beter kunnen inslapen en doorslapen. Meer ontspanning en rust. Dichter bij mezelf.

We starten de cursus steeds met een intakegesprek, waarin we beiden aftoetsen in hoeverre mijn expertise en ervaring betekenisvol kan zijn voor jou en of we een ‘klik’ hebben.

Dit intakegesprek kunnen we vrijblijvend houden. Dan kost het 59€.

 

De live groepscursus zelf bestaat in basis uit 3 ontmoetingen van een 3-tal uur. Daarin krijg je alle theorie en oefeningen aangereikt om zelfstandig aan de slag te kunnen. Ik bied voor wie wil, daarna graag de mogelijkheid om elkaar nog een paar keer te ontmoeten, tot zolang je helemaal vertrouwd bent met de achtergrond en de oefeningen beet hebt. (prijs: 349€)

 

Bij een online (groeps)cursus krijg je telkens opnames van de theorie en ontmoeten we elkaar (in groep) voor de oefeningen, om je ervaringen te bespreken en je vragen te beantwoorden. Bij een online cursus werken we a.d.h.v. 5 ‘cursusdagen’ met theorie. Ook daarna blijf ik graag beschikbaar voor al je vragen. (prijs: 349€)

Ook de individuele cursus bestaat uit minstens 5 ontmoetingen waarin we oefenen en bespreken hoe dit proces voor je aanvoelt. (prijs: 499€)

 

Ongeacht het gekozen traject ontvang je een werkboek en cursusmateriaal. Hiermee kan je zelfstandig aan de slag en heb je geen extra kosten meer.

Na deze cursus kijk je echt op een andere manier naar je manier van ademen en de invloed ervan op je fysieke en mentale gezondheid.

 

Je leert begrijpen waarom je lichaam deze symptomen creëert

en gaat aan de slag met de oefeningen om deze symptomen te keren
in plaats van deze enkel te onderdrukken met medicijnen.

Bovendien doe je dit niet alleen: in kleine groep en/of in contact met mij krijg je de steun die je nodig hebt om de vicieuze cirkel  van chronische hyperventilatie (symptomen-stress-chronische hyperventilatie) te doorbreken !

 

Waarom niet vandaag contact opnemen voor een ontmoeting of intakegesprek ? Telefonisch, live of via Zoom…

Geef je het liever nog wat tijd of kijk je graag nog even de kat uit de boom, dan nodig ik je graag uit voor mijn nieuwsbrief !

Forest

Hoe Buteyko mijn leven veranderde

...genezen ook al zou dat onmogelijk zijn...

Omdat ik van jongs af met ernstige huid- en ademhalingsaandoeningen kampte, legde ik een decennialange persoonlijke zoektocht af naar een betere gezondheid. Ik wou meer inzicht verwerven in de onderliggende oorzaken van de aandoeningen. Ik wilde ook de rust en de kracht vinden om me beter te beschermen tegen deze ziekten en andere gezondheidsklachten zoals aanhoudende vermoeidheid. Medicatie verzachtte immers wel sommige symptomen maar bood geen genezing. Die zoektocht bracht mij uiteindelijk bij de Buteyko Methode.

 

Ik ben dr. Buteyko en de Buteyko-therapeuten die mij hielpen (Helga Willems, Dick Kuiper en Patrick Mckeown) heel dankbaar voor hun bijdrage aan mijn gezondheid.

 

Nu ik genezen ben, wens ik de Buteyko Methode op mijn beurt te promoten en andere geïnteresseerden te ondersteunen waar nodig. Die persoonlijke begeleiding was voor mij namelijk onontbeerlijk: het vergde heel veel geduld, zelfaanvaarding en doorzettingsvermogen om de Buteyko ademhalingsmethode consequent toe te passen in mijn dagelijkse leven.

 

Mijn levenservaring, werkervaring in de geestelijke gezondheidszorg en de opleidingen Geweldloze ommunicatie en EFT-Matrix Reimprinting* die ik volgde, brachten mij de vaardigheden bij om Buteyko-geïnteresseerden op maat te begeleiden.

Ik weet me bovendien goed gesteund en omringd door mijn collega's van 'Buteyko België' en 'Buteyko Therapeuten Nederland'.

Image by Seven Shooter

Zelfstudie met hulplijn

Er is heel veel informatie te vinden in boeken en online... maar wellicht heb je ook al bij jezelf ontdekt dat enkel info opslorpen je niet echt naar blijvende verandering leidt.


Een groepje met mensen met een soortgelijk doel is vaak zo veel motiverender en ondersteunender om jouw proces een echte kans te geven !

Geef je toch de voorkeur aan het in je eentje leren ? Schakel me dan gerust in als hulplijn. (Ik ben ook zo begonnen)

Groepscursus of individuele cursus

Ik bied Buteyko-cursussen aan aan individuele cursisten en kleine groepen. Op de lesmomenten (individueel of in groep) volgt altijd (individuele) begeleiding op maat. Ik bied de cursus ook, geheel of gedeeltelijk, via Zoom (=online) aan.

Nieuw zijn de webinars/workshops m.b.t. ademhaling. Ook die bied ik zowel individueel als in groep aan.

Ik nam intussen de theoriestukken op op video, dus je kan nu ook de theoriefragmenten op je eigen tempo bekijken en afspraken met me maken, om de oefeningen aan te leren, vragen te stellen en uit te wisselen.

Jumping Under Arch
Jongen en meisje

Praktisch

De Buteyko-cursus leert de cursisten de Buteyko-methode aan. Het cursusprogramma is logisch opgebouwd.

Het kennisgedeelte focust op het belang en de werking van de ademhaling.

We beginnen ook snel te oefenen: hoe kan je ontspannen, hoe kan je kleiner ademen, hoe te ademen in crisissituaties ...

We zoeken samen hoe je de oefeningen in je leven kan integreren.

Ik beluister persoonlijke gevoelens en behoeften die in dit proces belangrijk zijn en geef advies op maat.

Zo gaan we samen op weg naar een betere gezondheid en minder medicatie.

Opgelet! De methode vraagt jouw engagement en toewijding, vooral gedurende de eerste maanden.

Plan van aanpak

De individuele cursus bestaat uit een intake en vijf lesmomenten. Dit komt neer op 6 ontmoetingen van ongeveer anderhalf uur. Na die contactmomenten volg ik je telefonisch en/of per mail op zolang nodig. 

Bij een groepscursus ga ik op een vergelijkbare manier te werk.

Na de contactmomenten volg ik de cursisten telefonisch en/of per mail op.

Cursisten vinden het meestal aangenaam ervaringen te kunnen uitwisselen met elkaar...

Deze aanpak (lesmomenten gevolgd door individuele of groepsbegeleiding op maat, telefonisch en/of per mail) is de beproefde standaardprocedure. 

Going for a Drive
Graanstandaard

Prijzen

Individuele cursus: intake, vijf lesmomenten en verdere individuele begeleiding, via Zoom, telefonisch en/of per mail -

499 €.

Groepscursus

349 €.

Cursusmateriaal inbegrepen.

De aparte intake

59 €.

Individuele consulten

 74€/uur.

De verschillende ademhalings-workshops: prijzen op maat.

Indien deze prijzen moeilijk voor je liggen, spreek je me best aan. We vinden wellicht een goede oplossing.

Kinderen- jongeren

Kinderen de Buteyko-methode aanleren is mogelijk indien een ouder de contactmomenten bijwoont (en samen met de kinderen inzicht in de Buteyko-methode verwerft).
Vanaf 5 jaar.

Image by Caleb Woods
Image by Jen Theodore

Waar en wanneer

De individuele contactmomenten vinden plaats op mijn thuisadres (Krasnikstraat 22, 8755 Ruiselede), online of eventueel op een door jou gekozen rustige locatie waar we ons zowel kunnen concentreren als ontspannen.

Ik breng een powerpoint, werkboek e.d. mee.

Ruiselede ligt tussen Aalter en Tielt, op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen.

Groepscursussen kunnen online, in een zaaltje of bij iemand thuis. 

Spreek me gerust aan met je vraag !

De 'wanneer' spreken we samen af, mijn  groepscursussen afficheer ik op www.buteykobelgium.be.

Lezing voor (para)medici en hulpverleners

Boeiend programma over werkingsmechanisme, indicaties en exacte uitvoering van deze methode. Met praktische oefeningen.
In Nederlands, Frans of Engels.

openbare spreker

Voor wie is deze methode geschikt ?

Omwille van de vernieuwde aandacht en interesse voor ademhaling

en voor hoe onze manier van ademen ons welzijn in belangrijke mate bepaalt,

is er een groot aanbod ontstaan aan oefeningen en theorieën.

Kort samengevat is de Buteyko methode bij uitstek geschikt om inzicht te krijgen in wat een gezonde manier van ademhalen is en welke de te volgen weg is om die terug te vinden. Onmisbaar voor wie al geruime tijd de ervaring heeft vast te zitten in stress en gezondheidsklachten als gevolg daarvan.

De manier van evolueren is een zachte, die echter tijd, inzet en discipline vraagt. 

Ben je vooral op zoek naar oefeningen die je op korte termijn helpen je lichaam tot rust te brengen

en verkeer je in goede gezondheid? Dan ben je beter af met hartcoherentie, de Wim Hof methode en andere.

De cursus neus-ademhalen is echter voor ongeveer iedereen een eye-opener !

Graag meer info over de volgende
groeps-cursus ?

Rebecca kijkt in de camera. Tussen haar lippen zit een grashalm.

Mijn diepgewortelde misverstanden
over ademhaling 
uitklaren

gaf me de kans 
mijn nieuwe, gezonde ik te worden.

bottom of page